Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

 Νίκος Σηφουνάκης                                                                                 Αθήνα 17 Ιανουαρίου 2023

Αρχιτέκτονας

τ Βουλευτής- Υπουργός

Ζαλοκώστα 5

Αθήνα, 106 71

 

 

                                                                                                                                Προς τον:

Υπουργό Ναυτιλίας και   

Νησιωτικής Πολιτικής

Κύριο

Γιάννη Πλακιωτάκη
κοινοποίηση:
Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Κύριο
Μανώλη Κουτουλάκη

 

 

 

Εδώ και έναν χρόνο αποκαλύφθηκε η κλοπή ενός σημαντικού έργου τέχνης ‘’Τα πουλιά του Αιγαίου’’ από το κτήριο που στεγαζόταν το τέως Υπουργείο Αιγαίου στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα, έργο του αείμνηστου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού.

Η δημιουργία του είχε ανατεθεί από εμένα στον μεγάλο καλλιτέχνη, το 2001, με την ιδιότητα του Υπουργού Αιγαίου, όπως επίσης ανατέθηκαν έργα και σε δεκάδες άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Π. Τέτσης, Δ. Μυταράς, Γ. Ρόρρης, Σ. Σορόγκας, Γ. Ψυχοπαίδης κ.α., οι οποίοι δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα φιλοτέχνησαν τα περίπου 80 έργα.

Εκείνη την περίοδο το ιστορικό κτήριο του Υπ. Αιγαίου, και νυν Γραμματεία Αιγαίου στην Μυτιλήνη, αναστηλώθηκε, επιπλώθηκε, και αναρτήθηκαν τα έργα των καλλιτεχνών στις αίθουσες του.

Δικαίως τότε ο τύπος και όλα τα ΜΜΕ, όπως και οι πολίτες το αποκάλεσαν Υπουργείο- Πινακοθήκη.

Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή το 2007, και την μετατροπή του σε Γεν. Γραμματεία του Υπουργείου σας, με ελάχιστες πλέον αρμοδιότητες, οδηγήθηκε σε υπολειτουργία.

Το έργο ‘’Τα πουλιά του Αιγαίου’’ που αίφνης εξαφανίστηκε αποτελείται από δύο μέρη,

-          Τα 16 σφυρήλατα πουλιά που τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του κτηρίου της οδού Φιλελλήνων

-          Τα 6 επίσης ορυχάλκινα σφυρήλατα πουλιά μεγαλύτερων διαστάσεων που τοποθετήθηκαν στον τοίχο της εσωτερικής κλίμακας του Νεοκλασικού κτηρίου.

 

Το κτήριο έχει ένοικο πλέον το ‘’Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος’’, και ο πρόεδρος του ανακοίνωσε και σε μένα ότι αυτός αφαίρεσε το έργο, και βρίσκεται στην κατοχή του κάτι απαράδεκτο και παράνομο.

Επειδή βίωσα, την αγάπη του μεγάλου καλλιτέχνη για το έργο αυτό, -που είναι και από τα ελάχιστα γλυπτά έργα του- επισκεπτόμενος το εργαστήρι του, αλλά και το σιδηρουργείο στο οποίο το δημιουργούσε.

Επειδή μέχρι σήμερα εσείς ή κάποιος αρμόδιος από το Υπουργείο σας δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση εάν επιστράφηκε το έργο στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου όπου και ανήκει.

Επειδή έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη της κλοπής εξακολουθεί να υπάρχει πλήρης σιωπή εκ μέρους σας.

Επειδή είστε αρμόδιος Υπουργός θα έπρεπε ως έχετε υποχρέωση να πράξετε τα ελάχιστα ήτοι:

-Να ενημερώσετε δημοσίως σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για αυτή την κλοπή

- Που βρίσκεται στο σύνολο του το έργο 16+6=22 γλυπτά ‘’Τα πουλιά του Αιγαίου’’

- Αν κινήσατε τις διαδικασίες ποινικής και αστικής δίωξης των δραστών της κλοπής και των κλεπταποδόχων

- Εάν επεστράφη το έργο γιατί δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα εκεί που ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου, στο ιστορικό & κηρυγμένο κτήριο της Μυτιλήνης όπου στεγάστηκε το πρώτο Ελληνικό Κυβερνείο μετά την απελευθέρωση το 1912,

Κύριε Υπουργέ,

Έχετε υποχρέωση άμεσα να ενημερώσετε την κοινή γνώμη, για όλα τα ανωτέρω και εάν δεν το πράξετε, θα αποτανθώ προσωπικά στην Δικαιοσύνη και είναι πολύ λυπηρό για μένα να θεωρηθείτε συνυπεύθυνος αποσιώπησης της κλοπής.

Σας επισυνάπτω την ευχετήρια κάρτα του Υπουργείου Αιγαίου του 2003, που απεικονίζεται μέρος του έργου ‘’Τα πουλιά του Αιγαίου’’ στην όψης της, και το αναστηλωμένο κτήριο του τ Υπουργείου Αιγαίου στο εσωτερικό της.

 

 

Νίκος Σηφουνάκης

 

 

τ Υπουργός Αιγαίου